A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Лужанський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів Великобичківської селищної ради Рахівського району Закарпатської області

85-та річниця Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина

Дата: 15.03.2024 16:45
Кількість переглядів: 20

Кожного року березневі дні ,нагадають нам про славу та трагедію" Карпатської України" навесні 15 березня 1939 року... У той час значна частина світової громадськості дивувалась подвигом маленької, але великої духом частини українського народу, героїв Карпатської Січі, які посміли стати на захист рідної землі від нападників.

15 березня... Ця дата не в календарі виділена, а в душі закарпатців. Цим числом кожна весна особлива над Тисою – загострена болем. Бо є на березі тієї річки, поблизу Хуста, поле, з якого березневого дня 1939 року в її води стікала кров найвірніших і найвідданіших синів свого краю – борців за його незалежність і волю, (вчитель історії Варга М.М.).Тому,цими днями у Лужанському ЗЗСО І-ІІІ ступенів було "проголошено" "Сойм" Карпатської України. Учні спробували себе у ролях: А.Волошина, А.Штефана, Стебельського, М. Кочаргана,Ю. Бращайка. Утворення Української держави на Закарпатті було не випадковим збігом обставин, а результатом багаторічної діяльності українських патріотичних сил у всіх сферах суспільного життя. Завдяки їх подвижницькій роботі невпинно зростала національна свідомість закарпатців, які за короткий час пройшли своєрідну еволюцію від „угорських русинів” до закарпатських українців, а через усвідомлення своєї ідентичності – до ідеї єдності з усім українським народом.
У цьому велика заслуга Августина Волошина, всієї української інтелігенції та духовної еліти краю. "Слава отцю А.Волошину"! "Слава Героям Карпатської України».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень